Els vertelt over haar inspiratiebronnen, over de ontstaansgeschiedenis van haar boeken en over de evolutie van haar werk. Ze leest fragmenten voor en geeft een beknopt overzicht van haar literaire publicaties.
De volgende formules zijn mogelijk:
Lezingen voor de derde graad lager onderwijs (maximaal 50 leerlingen): thema schrijven (hoe wordt iemand schrijver? het beroep? het proces?), kan in combinatie met oefeningen als er niet meer dan 20 leerlingen zitten in de groep.
Lezingen voor het secundair onderwijs (maximaal 50 leerlingen): thematiek schrijven uitgebouwd rond een boek dat de leerlingen vooraf hebben gelezen. Voor de tweede graad is dat 'Lopen voor je leven', voor de derde graad 'Allemaal willen we de hemel', 'Eén mens is genoeg' of 'Lopen voor je leven', of 'De rest van ons leven'. Kan in combinatie met oefening rond schrijven als er niet meer dan 20 leerlingen zitten in de groep.
Avondlezingen voor leesclubs die vooraf een van de boeken hebben gelezen.
Avondlezingen rond één boek dat het publiek niet noodzakelijk heeft gelezen (werkwijze: schets proces schrijven en verhaal met lezing van fragmenten).
Avondlezingen over het werk van de auteur.
Lezing over het belang van creatief schrijven via voorbeelden uit de praktijk (eventueel gecombineerd met een oefening).
Workshop creatief schrijven: onderwerp af te spreken met de organisator.
Lezing over het opgroeien tussen twee Limburgse steenkoolmijnen en de invloed daarvan op het schrijven van Els.
Lezing over het werken met boeken in de klas.
Combinaties hiervan, of andere formules zijn eveneens mogelijk.
Praktisch
Els past verschillende methodes toe in haar lezingen: